Osiągnięcia

Zobacz co udało nam się wspólnie osiągnąć

Maj / Czerwiec

Przekazanie darowizny w postaci 1200 koszulek dla szkoły podstawowej w Rurembo na północy Rwandy

Maj / Czerwiec

Kontynuacja szkolenia w zakresie endoprotezoplastyki stawu kolanowego w Szpitalu Uniwersyteckim w Kigali (CHUK) – operacje przeprowadził dr Bartłomiej Osadnik wraz dr Szymonem Pietrzakiem, znieczulał dr Jarosław Kurak

Maj / Czerwiec

Przekazanie darowizny dla Szpitala w Ruhengeri na północy Rwandy – około 1000 implantów do zabiegów ortopedycznych służących do leczenia złamań kości o wartości 84.500 zł. (21.217€)

Maj / Czerwiec

Przekazanie darowizny dla Szpitala Uniwersyteckiego w Kigali (CHUK) – implantów do zabiegów endoprotezoplastyki stawu kolanowego, gwoździ, płytek, śrubokrętów służących do leczenia złamań kości o wartości 28.500 zł. (6400€)

Marzec / Kwiecień

Akcja zbierania koszulek w Chorzowie dla dzieci w Rurembo. Wspólnie udało nam się uzbierać ponad 1200 koszulek.

Specjalne podziękowania dla:

Pana Dawida Bochenka, który w Dąbrowie Górniczej uzbierał 433 koszulki, Miasto Chorzów, Clearex Futsal, KPR Ruch Chorzów, Luma Holding, Komisariat I Policji w Chorzowie, Fundacja Gramy do Końca, Szkoła Podstawowa nr 37 oraz 21 w Chorzowie, Szkoła Podstawowa nr 21 im. Gerarda Cieślika w Chorzowie, Szkoła Podstawowa nr 34 im. Sportowców Hajduckich w Chorzowie, Przedszkole nr 18, Przedszkole nr 5 w Chorzowie, Szkoła Podstawowa nr 11 im. Juliusza Słowackiego w Siemianowicach Śląskich, Żłobek Oxfordzik w Chorzowie, Zaczarowane kredki.

Podsumowanie roku 2020

Grudzień

Przekazanie dla Szpitala Uniwersyteckiego w Rwandzie (CHUK) sprzętu medycznego o wartości 1.070.000 zł (230.000 €) (w trakcie pandemii).

Sierpień

Zakup nowoczesnego ortopedycznego stołu operacyjnego dla Szpitala Dziecięcego w Rilimie – dzięki pomocy ks. Adama Szustaka i Fundacji Malak.

Czerwiec

Przekazanie sprzętu niezbędnego do otwarcia Oddziału Intensywnej Opieki Pooperacyjnej w Ortopedycznym Szpitalu Dziecięcym w Rilimie (darowizna Fundacji Polski Korpus Pokoju).

Marzec

Przyjazd Seraphine w celu wykonania operacji ratującej nogę przed zagrażającą amputacją. Zabieg wykonany w Samodzielnym Publicznym szpitalu Klinicznym im prof. A. Grucy w Otwocku przez dr Szymona Pietrzaka wraz z zespołem.

Styczeń / Luty

Sukces zbiórki środków potrzebnych do sfinansowania operacji 10-letniej Seraphine – dzięki pomocy o Adama Szustaka OP oraz Fundacji Malak.

Luty

Szkolenie w zakresie anestezjologii regionalnej z wykorzystaniem technik USG pod patronatem Europejskiego Towarzystwa Anestezjologii Regionalnej w Szpitalu Uniwersyteckim w Kigali (CHUK). Kurs III – przeprowadził dr Jarosław Kurak.

Luty

Zbiórka pieniędzy na Balu Prezydenta Miasta Chorzów na wyposażenie Oddziału Intensywnej Opieki Pooperacyjnej w Ortopedycznym Szpitalu Dziecięcym w Rilimie – zebrano ponad 40.000 zł (8.566 €).

Podsumowanie roku 2019

Grudzień / Styczeń

Początek planowanego na dwa lata szkolenia w zakresie całkowitej endoprotezoplastyki stawu kolanowego w Szpitalu Uniwersyteckim w Kigali (CHUK) – przeprowadził dr Bartłomiej Osadnik.

Grudzień

Przekazanie Szpitalowi Uniwersyteckiemu w Kigali (CHUK) sprzętu niezbędnego do wykonywania zabiegów endoprotezoplastyki stawu kolanowego o wartości 23.300 zł (5.000 €)

Grudzień

Zbiórka środków na leczenie Seraphine zorganizowana przez młodzież z grupy teatralnej M.I.O.D.E.K. z MDK w Chorzowie.

Październik

Szkolenie promujące osteopatię przeprowadzone przez gościa Fundacji – dr Mary Banihashem z Nowego Jorku w Zespole Szpitali Miejskich w Chorzowie.

Wrzesień

Szkolenie w zakresie anestezjologii regionalnej z wykorzystaniem technik USG pod patronatem Europejskiego Towarzystwa Anestezjologii Regionalnej w Szpitalu Uniwersyteckim w Kigali (CHUK) wraz z przekazaniem sprzętu medycznego o wartości 163.000 zł (35.000 €). Kurs II – przeprowadził dr Jarosław Kurak.

Czerwiec

Podpisanie umowy współpracy pomiędzy Fundacja „Afriquia”, a Ortopedycznym Szpitalem Dziecięcym w Rilimie – umowę w imieniu Ortopedycznego Szpitala Dziecięcego w Rilimie podpisał dyrektor dr Albertem Nzayisenga.

Maj

Dr Anna Masłoń – Oracz – członek Rady Fundacji, prowadziła panel Forum Afryka – Europa Centralna, ICT/HEALTH na Europejskim Kongresie Gospodarczym.

Maj

Szkolenie z zakresu anestezjologii regionalnej z wykorzystaniem technik USG pod patronatem Europejskiego Towarzystwa Anestezjologii Regionalnej w Ortopedycznym Szpitalu Dziecięcym w Rilimie. Kurs I – przeprowadził dr Jarosław Kurak.

Maj

Podpisanie umowy współpracy z Szpitalem Uniwersyteckim w Kigali (CHUK) wraz z przekazaniem sprzętu ortopedycznego o wartości 8.400 zł (1.800 €).

Kwiecień

Prelekcja dr Jean Claude Byiringiro na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego pt. „Humanitarian and migration crisis in Africa – Rwanda’s experiences”.

Kwiecień

Staż dr Jean Claude’a Byiringiro ze Szpitala Uniwersyteckiego w Kigali (CHUK) w Zespole Szpitali Miejskich w Chorzowie na Oddziale Ortopedii i Traumatologii.

Marzec

Prelekcja dr Bartłomieja Osadnika na konferencji „Medycy dla Afryki” zorganizowanej na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie.

Luty

Wizyta dr Martina Nyundo i podpisanie umowy współpracy pomiędzy Szpitalem Uniwersyteckim w Kigali (CHUK) i Zespołem Szpitali Miejskich w Chorzowie z inicjatywy Fundacji „Afriquia”.

Fundacja Afriquia

Numer KRS: 0000783911

Fundację możesz wesprzeć wpłatą na rachunek bankowy:

ING Bank Śląski: 13 1050 1214 1000 0090 3186 1546