Osiągnięcia

• 2-5.02.2019 r. z inicjatywy powstającej Fundacja Miasto Chorzów gościło zastępcę dyrektora Univesity Teaching Hospital w Kigali – dr Martina Nyundo, który podpisał umowę współpracy z Zespołem Szpitali Miejskich w Chorzowie.
  • 24.03.2019 r. uczestniczyliśmy w konferencji „Medycy dla Afryki” organizowanej na Uniwersytecie medycznym w Warszawie, gdzie lek. Bartłomiej Osadnik wygłosił prelekcję.
  • 8 – 19.04.2019 r. z inicjatywy lek. Bartłomieja Osadnika SPZOZ Zespół Szpitali Miejskich
    w Chorzowie zorganizował 2-tygodniowy staż dla dr Jean Claude’a Byiringiro na Oddziale Ortopedii.
  • 15.04.2019 r. wraz z Kołem Naukowym PMP i PE „Ius Centium” oraz Katedrą Prawa Międzynarodowego Publicznego i Prawa Europejskiego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego zorganizowaliśmy spotkanie pt. „Humanitarian and migration crisis in Africa – Rwanda’s experiences” – gdzie dr Jean Claude Byiringiro wygłosił prelekcję.
  • 2-3.05.2019 podczas pobytu w Rwandzie przedstawiciele Fundacji podpisali umowę współpracy z Univesity Teaching Hospital oraz przekazali sprzęt ortopedyczny dla Univesity Teaching Hospital w Kigali oraz sprzęt anestezjologiczny dla Centre Orthopedique Sainte Marie w Rilimie (aparat usg, koncentrator powietrza, śruby ortopedyczne).
  • 2-3.05.2019 r. przedstawiciel Fundacji – dr n med. Jarosław Kurak zorganizował
    i przeprowadził szkolenie z zakresu anestezjologii dla lekarzy z Rwandy w Centre Orthopedique Sainte Marie w Rilimie.
  • Uczestniczyliśmy w Europejskim Kongresie Gospodarczym, gdzie 13.05.2019 r. przedstawiciel Rady Fundacji – dr Anna Masłoń – Oracz prowadziła panel Forum Afryka – Europa Centralna, ICT/HEALTH.
  • 30.06.2019 Fundacja podpisała umowę z Centre Orthopedique Sainte Marie z Rilimy goszcząc w Chorzowie dyrektora szpitala dr Alberta Nzayisenga.
  • 11-16 września 2019 r. przedstawiciele Fundacji przebywali w Kigali, gdzie przeprowadzili szkolenie w zakresie znieczuleń pod patronatem Europejskiego Towarzystwa Anestezjologii Regionalnej w Univesity Teaching Hospital. Fundacja przekazała również University Teaching Hospital of Kigali sprzęt medyczny: 1.158 szt. płytek do osteosyntezy, 2.481 szt. śrubowkrętów do osteosyntezy i 26 grotowkrętów
  • 21.10.2019 gościem Fundacji była dr Mary Banihashem z Nowego Jorku, która w Zespole Szpitali Miejskich w Chorzowie przeprowadziła szkolenie promujące osteopatię.
  • 12.12.2019 grupa teatralna MIODEK z MDK w Chorzowie zorganizowała dla Fundacji zbiórkę środków na leczenie Seraphine.
  • 30.12.2019-03.01.2020 – doktor Bartłomiej Osadnik przeprowadził w Szpitalu Uniwersyteckim w Rwandzie trzy zabiegi, które rozpoczęły dwuletnie szkolenie w zakres całkowitej endoprotezoplastyki stawu kolanowego.
  • 30.12.2019 przekazano dla Szpitala Uniwersyteckiego w Rwandzie sprzęt do wykonywania endoprotezoplastyki stawu kolanowego o wartości 5.000 euro.
  • 21.02.2020 Fundacja była beneficjentem Balu Prezydenta Miasta Chorzów, gdzie podczas licytacji zebrano na cel: „Wyposażenie Oddziału Intensywnej Terapii w Szpitalu Dziecięcym w Rilimie” ponad 40 tys zł. Fundacja dodatkowo zakupiła respirator dla tego Szpitala.
  • 27-28.02.2020 – kolejne szkolenie z zakresu anestezjologii dla lekarzy z Rwandy przeprowadzone w Szpitalu Uniwersyteckim w Kigali.
  • W styczniu i lutym 2020 dzięki pomocy ks. Adama Szustaka udało się zebrać środki niezbędne na projekt sprowadzenia z Rwandy, zoperowania oraz rehabilitacji 10-letniej dziewczynki, której groziła amputacja nogi.
  • 03.2020 przyjazd naszej podopiecznej Seraphine na operację ratującą nogę. Operacja odbyła się 18.03.2020 w Otwocku. Przeprowadził ją dr Szymon Pietrzak, który jest również został członkiem naszej Rady Fundacji. W sierpniu, po długiej rehabilitacji i oczekiwaniu na otwarcie granic Seraphine wraz z ojcem oraz naszym przyjacielem Modeste wróciła do domu.
  • 06.2020 otrzymaliśmy od Fundacji Polski Korpus Pokoju sprzęt do wyposażenia Oddziału Intensywnej Opieki Medycznej dla Szpitala Dziecięcego w Rilimie.
  • W sierpniu 2020 zakupiliśmy nowoczesny ortopedyczny stół operacyjny dla Szpitala w Rilimie. Stół dotarł na miejsce w październiku 2020.